Pierniczki tu, pierniczki tam… Czyli ostatni dzwonek

DSCN3157Coraz bliżej święta… coraz bliżej święta… ( a przynajmniej tak było w reklamie). Świąteczne szaleństwo czas zacząć!

Kto kiedykolwiek uczestniczył w przygotowaniach do świąt, wie że warto zacząć dużo wcześniej. Tyle rzeczy do zrobienia…

Dziś chciałam Wam przypomnieć o pewnym smakowitym punkcie przygotowań, który można zaliczyć nawet w listopadzie. Chodzi o tradycyjne, dojrzewające pierniczki. Kiedy w sklepach pojawiają się pierwsze bombki i światełka (czytaj: początek listopada) można już zabrać się za wypieki. Końcówka listopada i początek grudnia to ostatni moment na „pierniczenie” (oczywiście jeżeli chcecie aby Wasze pierniczki odpowiednio długo leżakowały).DSCN2801

Pieczenie pierniczków ma ten dodatkowy atut, że zaraz poczujecie w domu magię świąt-będzie wesoło, kolorowo, no i ten zapach! Jeśli od nich zaczniecie przygotowania, gwarantuję Wam dobry, świąteczny nastrój.

Pierniczkowych przepisów znajdziecie co niemiara- w internecie, książkach kucharskich i zapiskach babci… Każdy inny, większość tradycyjna i wiekowa. Długi czas szukałam tego jedynego, odkryłam niesamowite wariacje, a na koniec doszłam do wniosku, że ten jedyny po prostu nie istnieje. Przepisów jest zbyt wiele by wybrać tylko jeden perfekcyjny, tradycyjny, smakowity… Mam kilka przepisów do których powracam, a od czasu do czasu zapuszczam się na nieznane wody.DSCN3130

Dziś chcę Wam pokazać przepis, który na pierwszy rzut oka niczym się nie wyróżnia i w tym cały jego urok- powstaną zwykłe, proste, tradycyjne pierniczki. Mamy tu wszystko co w tradycyjnym pierniczku powinno się pojawić i myślę, że można uznać to za podstawowy przepis który każdy powinien znać.

 

Źródło to magazyn Kuchnia, ale niestety pozostała mi z niego tylko karteczka z przepisem, więc nie wiem która. Przepis lekko zmodyfikowałam, aby ułatwić przygotowania.

DSCN3187PIERNICZKI MIODOWE

90 g miodu gryczanego

140 g cukru pudru

60 g masła

2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika

1,5 łyżki kakao

2 jajka

400 g mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Cukier puder, masło i miód rozpuszczamy w kąpieli wodnej, aż powstanie jednolita masa. Studzimy do momentu kiedy spód miski jest chłodny. Dodajemy jajka, kakao oraz przyprawę do piernika i miksujemy na gładką masę. Resztę składników przesiewamy i dodajemy do masy, ponownie mieszamy. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Następnie wałkujemy do grubości około 5 mm i wycinamy pożądane kształty. Pieczemy w 180 stopniach przez około 12 minut.

DSCN2804Jeżeli Wasze pierniczki mają posłużyć do zdobienia lukrem, dodajcie połowę sody i w trakcie pieczenia kontrolujcie czy nie tworzą się bąbelki na ich powierzchni. Takie pierniczki będą mniej wyrośnięte, ale dzięki temu lukier nie będzie zjeżdżał z ciastka w trakcie ozdabiania (więcej na ten temat znajdziecie TU).

Ciasto na pierniczki nadaje się też do zamrożenia, więc możecie przygotować je wcześniej i kiedy najdzie Was ochota zabrać się za pieczenie i ozdabianie.

Gotowe pierniczki trzeba ostudzić i można zabierać się za ozdabianie, ale o tym będzie innym razem…

DSCN2785

 

 

 

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s